Onderwijs

Leerkrachten en de bib: een match made in heaven. Zij zijn een belangrijke partner in het doorgeven van de leesmicrobe die garant staat voor een leven lang leesplezier. We hebben voor hen dan ook een aantal exclusieve diensten op touw gezet. Van aan school geleverde boekenpakketten, over klasuitleen, tot rondleidingen op maat. We staan altijd open tot samenwerking met de scholen. Heb je een goed idee waarbij we kunnen helpen? Laat het ons weten.

Klasuitleen

Met de klas naar de bib? Dat kan. Kleuters en leerlingen van de lagere scholen uit Halle kunnen terecht in de hoofdbibliotheek of in ons filiaal in Essenbeek. Afspraken worden vastgelegd bij het begin van het schooljaar of na ieder bezoek. Telefonisch een afspraak maken kan voor Halle op nummer 02 365 98 60 of 02 365 98 86. Voor Essenbeek bel je 02 356 21 43.

Voor de klasuitleen werken we met een gratis klaskaart. Dit pasje wordt op naam van de school en de klas aangemaakt en houden we voor je bij in de bib. Op deze klaskaart kan je 60 materialen ontlenen voor 45 dagen. Een klasbezoek kan ook worden gecombineerd met een rondleiding.

Wanneer? 

Buiten en binnen de openingsuren van de bib van maandag tot donderdag uitgezonderd vrijdagvoormiddag. Vanaf 09.00 uur in de voormiddag en vanaf 14.00 uur in de namiddag.

Hoe?

 • De klaskaart ontvang je als leerkracht bij je eerste bezoek na het invullen van een formulier met contactgegevens.
 • Het aantal te lenen materialen per leerling wordt in overleg met de leerkracht vastgelegd.
 • De leerkracht ontvangt een ticket waarop de geleende materialen vermeld staan.
 • De uitleentermijn loopt tot aan het eerstvolgende bezoek.

Afspraken

 • De leerlingen dragen zorg voor de geleende materialen.
 • Bij het laatste bezoek van het schooljaar worden alle materialen ingeleverd.
 • Leerkrachten begeleiden de leerlingen bij het zoeken van een geschikt boek.
 • Een bibmedewerker verzorgt het inleveren en het uitlenen van de materialen. 
 • Leg afspraken voldoende op voorhand vast en verwittig tijdig indien een afspraak niet kan doorgaan.

 

Boekentrolleys

Voor kleuters en kinderen tot het vierde leerjaar hebben we op maat gemaakte boekenpaketten die je online kan reserveren. De bib levert de boekentrolleys aan de school en haalt ze ook terug op.

De aanvragen voor het schooljaar 2019-2020 zijn afgerond. Eind augustus 2020 kan je op deze pagina opnieuw boekentrolleys aanvragen.

Er zijn 2 types boekenpaketten :

 • een trolley niveaulezen: maximum 25 AVI-boekjes zelf samen te stellen van niveau AVI-start tot AVI-plus.
 • een thematrolley: deze bevatten zo'n 10 tot 20 boeken rond een door ons voorgesteld thema waaronder bijvoorbeeld hefst, school, lichaam, Sinterklaas, andere culturen... Thematrolleys zijn voornamelijk gericht op kleuterklassen tot max. 2de leerjaar.

 

Wisselcollecties

Wisselcollectie Taalpunt

Voor leerkrachten die aan de slag willen met NT2 materiaal hebben we koffers die je als school 3 maanden kan uitlenen. Er zijn koffers voor kleuters, voor lager onderwijs en voor secundair onderwijs. Deze bevatten eenvoudig cursusmateriaal, beeldwoordenboeken, taalspellen, eenvoudige leesboeken, luisterboeken, didactische boeken voor de leerkracht...

Wisselcollecties Jeugd (lager onderwijs)

Wil je graag een leesplek inrichten in je klas of school? Dat vinden wij een goed idee. We helpen je graag op weg om je knusse leesplek te vullen. We hebben een collectie leesboeken, strips en informatieve boeken waaruit we samen een selectie maken. Je kan deze voor minimum drie en maximum 6 maand uitlenen.

Tatertaal

Tatertaal is een project van de provincie Vlaams-Brabant. Het is een methodiek waarbij men al pratend, spelend, lezend kinderen van 0 tot 3 jaar kan prikkelen met taal. Het materiaal werd ontwikkeld voor onthaalouders, maar is ook geschikt voor leerkrachten van de onthaal- en/of eerste kleuterklas.

Er wordt gebruikgemaakt van op maat gemaakt spelmateriaal:

 • een stoffen ‘Tatertaal huis’ waarbij het figuurtje Gonnie de leidraad vormt voor alle activiteiten
 • een bijhorend pakket kinderboekjes
 • een handleiding

Tatertaal wil op een speelse manier de taal stimuleren bij baby's en peuters in kinderdagverblijven of bij onthaalouders. Neem contact op met de bibliotheek als je het tatertaalpakket wil reserveren.

Leeslijsten

Is je leeslijst aan een update toe? We geven je graag wat boekentips voor op de leeslijst te plaatsen. Heb je zelf een leeslijst dan mag je die aan ons doorgeven. Zo zijn we op de hoogte en kunnen we het aanbod afstellen op de noden.

Heb je de lijst graag op papier? Geef ons een seintje en wij bezorgen je een PDF van de digitale lijst.

Kamishibais

Een prentenboek voorlezen in de klas wordt nog leuker met vertelplaten en een bijhorend theatertje “kamishibai” genoemd. De kamishibai is een Japans verteltheater. Letterlijk vertaald, betekent het papieren drama. Het is een klein houten kastje waar je  vertelplaten in kan steken en een verhaal vertellen. Terwijl jij als leerkracht de tekst op de achterkant van de plaat afleest, kunnen de kinderen volop genieten van kleurrijke platen op A3 formaat.

Een kamishibai en vertelplaten  kan je gratis uitlenen in de bib.