Onderwijs

Leerkrachten en de bib: een match made in heaven. Zij zijn een belangrijke partner in het doorgeven van de leesmicrobe die garant staat voor een leven lang leesplezier. We hebben voor hen dan ook een aantal exclusieve diensten op touw gezet. Van aan school geleverde boekenpakketten, over klasuitleen, tot rondleidingen op maat. We staan altijd open tot samenwerking met de scholen. Heb je een goed idee waarbij we kunnen helpen? Laat het ons weten.

Klasuitleen

Met de klas naar de bib om materialen te kiezen en uit te lenen? Dat kan, ook in tijden van corona. De bibliotheek werkte een protocol uit om op een veilige manier kleuters en leerlingen van Halse lagere scholen te kunnen ontvangen.

Hoe werkt het?

Je vult dit formulier in en daarna word je door ons telefonisch gecontacteerd om een eerste afspraak vast te leggen.

Bij je eerste bezoek ontvang je een gratis klaskaart. Dit pasje wordt op naam van de school en de klas aangemaakt en houden we voor je bij in de bib. Op deze klaskaart kan je voor de klas materialen ontlenen. Bij je eerste bezoek kan je meteen een volgende afspraak vastleggen.

Wanneer? 

Om de klasuitleen coronaproof te organiseren, kunnen we enkel ‘s ochtends klassen ontvangen. We ontvangen maximum 2 klassen per ochtend, om het luchten van ruimtes en het ontsmetten van contactoppervlakken mogelijk te maken.

 • aankomst in bib tussen 9u en 9u30
 • aankomst in bib tussen 10u30 en 11u

Verloop klasuitleen:

 • Leerlingen en leerkrachten komen naar boven, zetten hun boeken in de kast en ontsmetten hun handen.
 • Alle volwassen begeleiders en het bibpersoneel dragen een mondmasker.
 • Een personeelslid van de bibliotheek begeleidt het uitlenen en inleveren van materialen.
 • De leerkracht begeleidt de leerlingen bij het zoeken naar geschikte materialen.
 • Elke leerling kan maximaal drie materialen ontlenen.
 • De leerkracht ontvangt een ticket waarop de geleende materialen vermeld staan.
 • De uitleentermijn loopt tot aan het eerstvolgende bezoek.

Bijkomende afspraken

 • De leerlingen dragen zorg voor de geleende materialen.
 • De geleende materialen blijven in de school.
 • Materialen die verloren geraken worden door de school vergoed.
 • Leg afspraken voldoende op voorhand vast en verwittig tijdig indien een afspraak niet kan doorgaan.

 

Alvast bedankt voor jullie medewerking. Op naar een nieuw schooljaar vol leesplezier! Maak tijdens je bezoek ook zeker eens gebruik van Bieblo om het ideale boek te vinden. Bieblo is een intuïtief spel op tablet dat kinderen tussen 6 en 11 boeken tipt die aansluiten bij hun interesses en leeftijd. De toepassing wordt gekoppeld aan onze catalogus, zodat kinderen enkel suggesties krijgen van boeken die op dat moment in de bib beschikbaar zijn. Sterker nog: een ander kind dat gelijktijdig bezig is met Bieblo krijgt nooit dezelfde resultaten, om te vermijden dat twee kinderen op zoek gaan naar hetzelfde boek.

 

 

 

Boekentrolleys

Deze service verloopt anders wegens de verhuis van de bib eind 2021 naar een tijdelijke locatie. Alle geïnteresseerde scholen krijgen de boeken ter beschikking gedurende de tijd van de verbouwing. Alle Halse scholen werden hierover via mail gecontacteerd.

Voor kleuters en kinderen tot het vierde leerjaar uit Halse scholen hebben we op maat gemaakte boekenpaketten die je online kan reserveren. De bib levert de boekentrolleys op vaste data aan de school en haalt ze ook terug op.

Er zijn 2 types boekenpaketten :

 • een trolley niveaulezen: maximum 25 AVI-boekjes zelf samen te stellen van niveau AVI-start tot AVI-E7.
 • een thematrolley: deze bevatten zo'n 10 tot 20 boeken rond een door ons voorgesteld thema waaronder bijvoorbeeld hefst, school, lichaam, Sinterklaas, andere culturen... Thematrolleys zijn voornamelijk gericht op kleuterklassen tot max. 2de leerjaar.

Wisselcollecties

Wegens verhuis naar een tijdelijke locatie eind 2021 worden er momenteel geen wisselcollecties aangeboden.

Wisselcollectie Taalpunt

Voor leerkrachten die aan de slag willen met NT2 materiaal hebben we koffers die je als school 3 maanden kan uitlenen. Er zijn koffers voor kleuters, voor lager onderwijs en voor secundair onderwijs. Deze bevatten eenvoudig cursusmateriaal, beeldwoordenboeken, taalspellen, eenvoudige leesboeken, luisterboeken, didactische boeken voor de leerkracht...

Wisselcollecties Jeugd (lager onderwijs)

Wil je graag een leesplek inrichten in je klas of school? Dat vinden wij een goed idee. We helpen je graag op weg om je knusse leesplek te vullen. We hebben een collectie leesboeken, strips en informatieve boeken waaruit we samen een selectie maken. Je kan deze voor minimum drie en maximum 6 maand uitlenen.

Leeslijsten

Is je leeslijst aan een update toe? We geven je graag wat boekentips voor op de leeslijst te plaatsen. Heb je zelf een leeslijst dan mag je die aan ons doorgeven. Zo zijn we op de hoogte en kunnen we het aanbod afstellen op de noden.

Bezoek onze pagina tiplijsten voor jeugd en jongeren.

Heb je een bepaalde lijst graag op papier? Geef ons een seintje en wij bezorgen je een PDF van de digitale lijst. Had je graag een specifieke lijst over een bepaald onderwerp voor een bepaalde leeftijd. Mail ons en wij kijken hoe we kunnen helpen.

Kamishibais

Een prentenboek voorlezen in de klas wordt nog leuker met vertelplaten en een bijhorend theatertje “kamishibai” genoemd. De kamishibai is een Japans verteltheater. Letterlijk vertaald, betekent het papieren drama. Het is een klein houten kastje waar je  vertelplaten in kan steken en een verhaal vertellen. Terwijl jij als leerkracht de tekst op de achterkant van de plaat afleest, kunnen de kinderen volop genieten van kleurrijke platen op A3 formaat.

Een kamishibai en vertelplaten  kan je gratis uitlenen in de bib.