Nederlands

In de bib hebben we in ons Taalpunt Nederlands allerlei materialen verzameld die je helpen om Nederlands te leren. Ook informatie over partners die cursussen Nederlands geven kan je hier terugvinden.

Taalpunt

logo taalpunt Nederlands

In de hoofdbib vind je een Taalpunt Nederlands voor kinderen en volwassenen om iedereen die Nederlands leert te ondersteunen.

Waarvoor kan je in ons Taalpunt volwassenen terecht?

 • taalcursussen Nederlands
 • (beeld)woordenboeken
 • leesboeken in eenvoudige taal
 • luisterboeken
 • Nederlandstalige film en muziek
 • kranten in eenvoudige taal
 • taalspellen
 • informatieve boeken over de samenleving in Vlaanderen
 • pc’s met online taaloefeningen
 • een ruime werk- en conversatietafel

Taalpunt jeugd

 • Ontdek onze collectie hier.

In het Taalpunt vind je ook informatie over onze partners GLTT en CBE die cursussen Nederlands organiseren. Als nieuwkomer kan het Agentschap Integratie en Inburgering je helpen bij het vinden van de meest geschikte taalcursus voor jou.

Wat nog?

 • We ontwikkelden een taalpuntblog: www.taalpunthalle.be. Deze blog bundelt een heleboel websites die interessant zijn voor wie Nederlands leert.
 • Af en toe organiseren we ook activiteiten, specifiek voor mensen die Nederlands leren. We nodigen een auteur uit,  organiseren een spelletjesnamiddag…
 • We ondersteunen het NT2-onderwijs door ‘rondleidingen op maat‘ aan te bieden. Docenten die geïnteresseerd zijn om met hun cursisten langs te komen, kunnen mailen naar bibliotheek@halle.be

Thuis in Taal

 

logo thuis in taal

Voorlezen in de thuistaal

Een taalrijke omgeving

Steeds meer kinderen in Vlaams-Brabant spreken thuis geen Nederlands. Ook voor deze kinderen is het belangrijk dat hun thuis een taalrijke omgeving is. In een taalrijke omgeving krijgen kinderen veel 'taal' voorgeschoteld. Er wordt met hen gesproken, gelezen, gespeeld, gelachen, gezongen, ... in welke taal dan ook. Op deze manier krijgen kinderen de noodzakelijke vaardigheden mee om taal te verwerven.

Het project ‘Thuis in taal’ wil ouders helpen bij het ontwikkelen van een taalrijke omgeving, ook in de thuistaal. Het biedt hen de kans om in hun eigen taal voor te lezen. Zo stimuleren ze ook de Nederlandse taalverwerving van hun kinderen.

Koffertjes en meertalige voorleesmomenten

De koffertjes die je kan uitlenen bevatten een aantal voorleesboekjes in één van de meest gesproken thuistalen van Halle, enkele woordeloze prentenboeken, een liedjesboek, de dvd "Met een boekje op de schoot" en een meertalige brochure met tips over voorlezen. De bib van Halle heeft voorleeskoffers in het Arabisch, Roemeens, Portugees en Spaans.

Af en toe organiseren we meertalige voorleesmomenten voor kinderen (in een vreemde taal en het Nederlands).

 

samenlezen

Samenlezen

Volg je Nederlandse les? Zoek je een manier om op een informele manier te oefenen? Hou je van verhalen?
Kom dan naar de samenleesgroep van de bibliotheek!
We genieten samen van verhalen met koffie, thee en een koekje erbij.
Gratis deelnemen?
Schrijf je in via:
📧
gelijkekansen@halle.be
📞 02 365 97 08
📱 0479 84 02 82 (bel, sms of WhatsApp)

We hebben twee samenleesgroepen: niveau 1.1 en niveau 1.2+.

Voor anderstaligen die Nederlands ​leren is het belangrijk dat ze regelmatig de kans krijgen deze taal te oefenen door het te spreken. Daarom willen we hen via deze activiteiten deze extra oefenkans aanbieden.

Is iemand die Nederlands spreekt dan helemaal niet welkom? Toch wel! We richten de promotie voornamelijk op anderstaligen, maar geïnteresseerde Nederlandstaligen zijn ook welkom. Het blijft echter belangrijk dat er ontmoeting is tussen alle deelnemers en het niveau van taalgebruik moet laagdrempelig blijven

Spelletjesavonden

spelotheek

We spelen een spel en praten samen Nederlands.

Check onze agenda voor de komende data.

Gratis deelnemen?
Schrijf je in via:
📧
gelijkekansen@halle.be
📞 02 365 97 08
📱 0479 84 02 82 (bel, sms of WhatsApp)

Boekenstoet

logo boekenstoet

De Boekenstoet is een voorleesproject voor kinderen tussen 5 en 8 jaar. We willen leesplezier bevorderen en extra taalprikkels geven, zowel bij kinderen die anders- of meertalig zijn, als kinderen die Nederlands als moedertaal hebben. Onze voorleesvrijwilligers gaan 10 maal bij een gezin thuis voorlezen.

De bibliotheek werkt hiervoor samen met verschillende partners: Halse scholen, het OCMW, de stadsdienst Gelijke Kansen en Onderwijs. Het project werd ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant.

Rondleidingen op maat

We ontvangen cursisten Nederlands  met plezier voor een interactieve rondleiding. Docenten NT2 kunnen ons contacteren via bibliotheek@halle.be.