IBL

Interbibliothecair leenverkeer (IBL) is een service om materiaal vanuit een andere bibliotheek aan te vragen.

ibl

Hoe werk het?

Wanneer je een item niet vindt in jouw bibliotheek maar wel in een andere openbare bibliotheek in Vlaanderen of Brussel kan je het vaak laten overbrengen naar jouw bibliotheek. De bibliotheek rekent hier een kost voor aan van 3 euro. De aanvraag van dergelijk item doe je zelf via Mijn Bibliotheek op de website Bibliotheek.be door het item te reserveren.

Voorwaarden:

Werkwijze:

  • Surf naar de online catalogus Bibliotheek.be en zoek de titel die je wil. 
  • Meld je aan bij Mijn Bibliotheek.
  • Klik op de knop 'Laat een exemplaar brengen' om de reserveringsaanvraag te starten. 
  • Als de gevraagde titel goedgekeurd wordt (= materiaal is beschikbaar en wordt per post opgestuurd door de andere bibliotheek), krijg je daarvan een bevestiging. Via Mijn Bibliotheek kan je steeds het verloop van je reservering volgen.  
  • Je ontvangt een mail zodra je het materiaal kan ophalen. Het staat klaar bij de reserveringen in de bibliotheek. 

Welke materialen kan je aanvragen?

  • Boeken, strips, artikels, cd’s en dvd’s die
    • niet in onze eigen collectie aanwezig zijn (gelieve dit vooraf te controleren)
    • minstens één jaar oud zijn

 

Deze dienstverlening steunt op het netwerk van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken en wordt enkel voorzien voor items die niet recent werden aangekocht. Sommige materialen zoals sprinters, games, braille, documentatiemappen, e-boeken, spelletjes, kunstwerken en vertelplaten zijn uitgesloten van dit interbibliothecair leenverkeer. De leverende bibliotheek uit het netwerk kan ook nog andere bijkomende voorwaarden opleggen. Het is dus nooit 100% gegarandeerd dat het boek geleverd kan worden.In dat geval betaal je uiteraard ook geen kosten. 

Ook items uit het wetenschappelijk netwerk van bibliotheken kunnen mits betaling geleverd worden. Deze aanvraag kan je niet zelf initiëren maar verloopt via de bibliotheek. Neem contact met ons op of kom langs bij de balie. De kost voor deze service bedraagt 8 euro.