De Schrijfwijzen

Speel mee met het dictee!

Tijd voor wat plezier en ontspanning! Iedereen weet ondertussen perfect hoe corona te spellen, maar hoe zit het eigenlijk met die algemene spellingkennis? Fris je geheugen op, daag je collega’s uit, trommel vrienden op, enthousiasmeer je buren… en schrijf je vooral zelf in voor dit unieke taalspel. Voorlezer van dienst is Otto-Jan Ham.

dictee

Schrijf je chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje?
Met of zonder streepje? Met of zonder e?

Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard dagen iedereen je uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt. 

Speel mee op vrijdagavond 9 oktober in één van de 75 deelnemende bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel. Deelname is gratis! De tekst voor deze editie vloeide uit de pen van Bart Van Creayevelt uit Diepenbeek. Hij won de dicteewedstrijd 2020!

Het spel telt drie rondes: een traditioneel dictee, multiple choice en spellingbee.
De winnaar van elke bibliotheek gaat aan de haal met een exclusief cadeau!

Kriebelt het om mee te doen? Schrijf je in en begin alvast te oefenen!

Test je spelling!

Wil je alvast beginnen oefenen? Goed idee! 

Dat kan op verschillende manieren. 

Oefendictees 

In samenwerking met VRT schotelt Creatief Schrijven je graag een aantal oefendictees voor. 
Zo leest taaladviseur Ruud Hendrickx een fragment van de dicteetekst van vorig jaar voor; het verhaal 'Dolly' van Annika Cannaerts.

Aan de slag met de oefendictees

Gratis online cursus 'Nederlands foutloos schrijven'

Als je lid bent van bib Halle kan je met je 'Mijn Bibliotheek' profiel inloggen op het digitale leerplatform 'online leren met de bib'. Daar kies je de cursus 'Nederlands foutloos spellen'.

Betalende online cursus 'Foutloos spellen'

Hoe zit het nu weer met d en t? Wanneer schrijf je al dan niet een tussen -n- of een trema? En moet een woord nu al dan niet aan elkaar? Dat en veel meer krijg je nog eens duidelijk op een rij gezet tijdens de gloednieuwe online cursus 'Foutloos spellen' van Creatief Schrijven vzw.  De ideale opwarmer. 

Oefendictee De Standaard

Vanaf maandag 5 oktober kun je deelnemen aan het online oefendictee van De Standaard. 

Leen onze collectie boeken rond spelling

Hieronder een selectie boeken uit de collectie van de bib rond spelling. Reserveer snel je exemplaar!