Daisy & co

Voor kinderen en jongeren met leesmoeilijkheden hebben we een aangepaste collectie.
 

Daisy

Daisy-boeken zijn luisterboeken op cd. Daisy staat voor Digital Accessible Information SYstem en is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (dyslexie, blind, slechtziend, MS, afasie). Als je de cd afspeelt met een speciaal toestel, een Daisy-speler, heb je tal van ondersteunende functies. Zo kan je de voorleessnelheid aanpassen en makkelijk navigeren doorheen het boek. Een Daisy-speler kan je lenen in de bib. Je kan een Daisy-boek ook afspelen op een gewone cd-speler, maar dan zonder de extra functies. Meer info vind je op luisterpuntbibliotheek.be

Daisy online met de Anderslezen-app

Tegenwoordig maak je in een handomdraai van je smartphone of tablet een handige Daisy-speler. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is de Anderslezen-app, die je gratis kan downloaden. Via de Luisterpuntbibliotheek kunnen mensen met een leesbeperking op die manier van thuis uit online luisterboeken lenen.

Hoe werkt het?

Simpel:

  1. Schrijf je online in bij Luisterpuntbibliotheek of ga langs bij de bib. Je krijgt een lenersnummer.
  2. Log in op Mijn Luisterpunt met je lenersnummer. Je wachtwoord is je geboortedatum (dd-mm-jjjj). 
  3. Klik op 'Nieuwe opzoeking', snuister door de catalogus en zet tot maximaal 5 boeken tegelijkertijd op je online boekenplank.
  4. Download de Anderslezen-app uit de App Store (voor iOS-toestellen, zoals je iPhone of iPad) of de Play Store (voor Android-toestellen, zoals Samsung, Huawei, ...).
  5. Open de app en log ook hier in met je lenersnummer en geboortedatum.
  6. Je komt terecht op je boekenplank en kan meteen beginnen lezen! 

Een uitgebreide handleiding bij de Anderslezen-app vind je op de website van Luisterpuntbibliotheek

Lettertype dyslexie

Het lettertype Dyslexie is een makkelijk leesbaar lettertype (zonder krullen en franjes). Zo zijn de letters en woorden beter te onderscheiden. Dit brengt meer rust in het lezen, waardoor lezen leuker wordt.

Makkelijk lezen

De 'Makkelijk lezen'-boeken bevatten makkelijke woorden en korte zinnen. Ze zijn leestechnisch eenvoudig, maar niet kinderachtig.