Boek
Nederlands

Wittgenstein

Essays over de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein (1889-1951).
Titel
Wittgenstein
Auteur
Willem Frederik Hermans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1990
282 p. : ill.
ISBN
90-234-3192-8

Besprekingen

De Nederlandse wetenschapper en schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995) heeft in de jaren vijftig als een der eersten in Nederland de aandacht gericht op de nu beroemde Oostenrijkse filosoof Wittgenstein (1889-1951), en dat zal de wereld weten ook. Hij heeft in de loop der jaren een aantal essays aan diens leven en werk gewijd, en die zes essays zijn in dit boek gebundeld: 'Honderd jaar Wittgenstein', 'Wittgensteins levensvorm', 'Wittgenstein in de mode en Kazemier niet', 'Leven van Wittgenstein', 'De snippers van de schrijftafel' en 'De pet van Feyerabend'. Ze gaan voor een deel over Wittgenstein, maar voor een minstens zo groot deel over Hermans zelf. Smullen dus voor wie in Hermans geïnteresseerd is, want hij schrijft smakelijk. Maar wie iets wil weten over Wittgenstein kan beter een ander boek lezen, want Hermans' essays zijn niet alleen gedateerd, ze vallen in wijsgerig en in didactisch opzicht al snel door de mand. Bavat persoonsregister. Paperback; normale druk.

Over Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans (Amsterdam, 1 september 1921 – Utrecht, 27 april 1995) was een Nederlands schrijver van romans, novellen, verhalen, poëzie, toneelstukken en scenario's, alsmede van essays, kritieken en polemieken. Daarnaast was hij actief als fotograaf en maker van surrealistische collages. In 1955 behaalde Hermans cum laude de graad van doctor in de wis- en natuurkunde (fysische geografie). Hij weigerde de P.C. Hooft-prijs 1971, maar accepteerde wel de Prijs der Nederlandse Letteren, die hij in 1977 uit handen van de Belgische koning Boudewijn ontving. Hermans wordt met Gerard Reve en Harry Mulisch gerekend tot De Grote Drie, de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs.

In de jaren dertig werkte Hermans mee aan de schoolkrant van het Barlaeus-gymnasium, waarvan hij een korte periode ook hoofdredacteur was. Tijdens de Bezetting schreef hij poëzie, en - veelal surrealistische - korte verhalen en romans. De oorlogsperiode zelf vormt de achtergron…Lees verder op Wikipedia