Boek
Nederlands

Triomf van de zon

Wilbur Smith (auteur)
+1
Triomf van de zon
×
Triomf van de zon Triomf van de zon

Triomf van de zon

In de reeks:
Terwijl in het 19e eeuwse Soedan de Engelsen tegen de rebellerende moslimkaliefen strijden, vinden leden van enkele aristocratische families geluk in de liefde.
Titel
Triomf van de zon
Auteur
Wilbur Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Triumph of the sun
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2014
479 p.
ISBN
9789401600583 (paperback)

Besprekingen

Hoewel hij zich af en toe waagt aan een verhaal dat zich buiten Afrika situeert (zie De greep van de angst), blijft het donkere continent toch de voorkeur van Wilbur Smith genieten. Dit verhaal speelt zich af in het noordoosten van Afrika, het huidige Egypte en Soedan.

Op het einde van de 19e eeuw is Egypte een kolonie waar de gouverneur en de koning, die niet meer is dan een pion op het Engelse politieke schaakbord, de Engelse belangen behartigen. Dat bewind is niet naar de zin van de islamitische machthebbers, die vanuit het zuiden van Soedan een grote operatie voorbeiden, een heilige oorlog of jihad. Khartoum, dat gelegen is aan de samenloop van de Blauwe en de Witte Nijl wordt in een dodelijke wurggreep gehouden. De Mahdi houdt de stad vanuit de westelijke Nijloever onder beleg en de situatie wordt er hachelijk.

Kapitein Penrod Ballantyne en de Britse consul David Benbrook zitten in de stad gevangen en zoeken naar een uitweg. De Mahdi krijgt evenwel de steun v…Lees verder
In deze avonturenroman ontmoeten een telg van de Courtney familie en een van de Ballantyne familie elkaar. Leuk voor de trouwe Wilbur Smith lezers want de auteur schreef over deze families twee aparte series in Afrika spelende avonturenromans. In dit in de 19e eeuw in Soedan spelende verhaal breekt er na jaren wanbeleid van de Egyptische onderkoning in Khartoem een bloedige opstand uit. Een charismatische nieuwe religieuze leider, de Mahdi of 'De Verlosser', begint een Heilige Oorlog. De Engelsen, die hun belangen en landgenoten willen beschermen, mengen zich in het conflict, maar worden teruggedreven na de bloedige belegering van Khartoem. In het belegerde Khartoem ontmoet de Britse handelaar Ryder Courtney de huzarenkapitein Pelrod Ballantyne, en de Britse consul David Benbrook en zijn drie aantrekkelijke dochters. Kleurrijke, historische avonturenroman met veel actie, spanning, bloederig geweld en romantiek. Met verklarende woordenlijst. Wilbur Smith (1933), die zijn inspiratie voo…Lees verder

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door jimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933) is een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen. Hij werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Tegenwoordig woont hij in Londen maar voelt zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; De furie van de valk; door: J.A. Westerweel-Ybema)
  • 1982 The Angels Weep; (Ned. vert.: 1983; De vloek van de hyena; door: J.A. Westerweel-Ybema)…Lees verder op Wikipedia