Boek
Nederlands

Tom Piekepol en de schat van Kartoni

Tosca Menten (auteur), Elly Hees (illustrator)
+1
Tom Piekepol en de schat van Kartoni
×
Tom Piekepol en de schat van Kartoni Tom Piekepol en de schat van Kartoni

Tom Piekepol en de schat van Kartoni

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De moeder van Tom Piekepol (10) wil haar zoon een poosje kwijt en stopt hem in een bejaardentehuis. Daar raakt hij betrokken bij de zoektocht naar de schat van de grappige meneer Kartoni. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Bejaarden
Titel
Tom Piekepol en de schat van Kartoni / Tosca Menten ; met ill. van Elly Hees
Auteur
Tosca Menten
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2006
206 p. : ill.
ISBN
90-00-03731-X

Besprekingen

Een schrander dametje met een vinnige kat, een kaal kreng van een verpleegster, haar even gemene zus, een ondernemende grijsaard, een geheimzinnig kastje en niet te vergeten een pientere tienjarige: meer heb je niet nodig voor de hindernissenkoers genaamd Tom Piekepol en de schat van Kartoni. Voor dat 'kolderdebolderverhaal' heeft de Nederlandse Tosca Menten nog eens haar stokpaardjes bereden: kleurrijke personages en groteske situaties die alleen aan haar op hol geslagen fantasie kunnen zijn ontsproten. Dat alles ongeloofwaardig is, moet kunnen, maar een licht déjà-vu-gevoel dringt zich op.

Tom, de alerte jonge held van dienst, denkt bij zijn tante Nel te mogen gaan logeren omdat zijn draak van een moeder ? een karikatuur van de bovenste plank, driftbuien, een volgzame echtgenoot en gebrek aan moederliefde incluis ? twee weken naar de Mexicaanse zon trekt. Als Nel ziek blijkt en dus niet op Tom kan passen, duurt zijn moeders wanhoop niet lang: "'We brengen hem naar het…Lees verder
Omdat de logeerpartij bij zijn lievelingstante plotseling niet doorgaat, stuurt zijn onsympathieke moeder Tom (10) naar een bejaardentehuis. Daar deelt hij een kamer met meneer Kartoni die pretendeert zwaar in de war te zijn, maar in feite zoekt naar zijn familie-erfenis die per abuis in het tehuis is terechtgekomen. Voor Tom het weet, zit hij zelf ook midden in de gevaarlijke zoektocht naar de schat. Met veel vaart, fantasie en humor en met telkens nieuwe invallen zet de auteur een vermakelijk en spannend verhaal neer, waarbij zeer uiteenlopende karakters de revue passeren. Het vlotte taalgebruik zit vol grappige invallen, maar is eenvoudig te volgen. De volle bladspiegel wordt verlevendigd door typografische onderbrekingen en veel karikaturale gewassen pentekeningen die goed bij het verhaal passen. Heerlijke ontspanning voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Tom Piekepol en de schat van Kartoni

Het is Tom zijn geluksdag: zijn ouders gaan op vakantie naar Mexico en hij mag niet mee. Hij mag bij zijn lievelingstante gaan logeren en dat is voor Tom altijd feest. Althans dat was het plan, want op het laatste nippertje belt tante Nel dat ze ziek is en niet voor hem kan zorgen. Zijn chagrijnige, gemene moeder krijgt echter het lumineuze idee hem in een ziekenhuis achter te laten. Maar Tom is niet ziek en zijn moeder betaalt een dokter om tien dagen voor Tom te zorgen. Die brengt hem onder in een bejaardentehuis, op afdeling Q, waar behoorlijk vreemde figuren huizen. Tom deelt de kamer met meneer Kartoni, die doet alsof hij een garnaal is, maar eigenlijk op zoek is naar de erfenis van zijn overleden oudtante. In één van de pootjes van een oud kastje zit een schat verborgen en dat kastje bevindt zich in het tehuis. Tom besluit meneer Kartoni te helpen, maar ze zijn niet de enigen die door de gangen en kamers van het gebouw dwalen op zoek naar de kostbaarheden. Het wordt geen verv…Lees verder

Over Tosca Menten

CC BY 3.0 - Foto van/door Vriend van Tosca Mensen

Tosca Menten (11 december 1961) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Loopbaan

Menten ging na het gymnasium naar de kunstacademie. Daarna werkte ze dertien jaar als docente tekenen en kunstgeschiedenis in het voortgezet onderwijs. In 1999 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Van Goor. Sinds 2003 is zij fulltime schrijver. In 2005 komen haar boeken voor het eerst voor op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Vanaf 2012 tot en met 2016 was Menten vaste columnist in de weekkrant voor kinderen Kidsweek. Haar boeken kenmerken zich door (bizarre) humor. Diverse boeken zijn vertaald, verfilmd en bekroond.

Prijzen

  • 2010: Internationale White Raven voor Dummie de mummie en de gouden scarabee
  • 2011: winnaar eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Dummie de Mummie en de gouden scarabee.
  • 2011: winnaar Pluim van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties