Boek
Nederlands

Oom Jan is een ramp

Tosca Menten (auteur), Elly Hees (illustrator)
+1
Oom Jan is een ramp
×
Oom Jan is een ramp Oom Jan is een ramp
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Oom Jan past vaak op Sem. Hij gaat ook mee met Sems klas naar de boer. Maar met Oom Jan gaat er vaak iets mis. AVI-M3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Leesniveau
AVI M3, AVI 1, AVI 2
Titel
Oom Jan is een ramp
Auteur
Tosca Menten
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2016
28 p. : ill.
ISBN
9789048719990 (hardback)

Besprekingen

Eerste leesboekje over Oom Jan, die regelmatig oppast op zijn neefje Sem. Als Sems moeder ziek is en dus niet mee kan gaan met het klassenuitje, vraagt Sem of Oom Jan mee wil naar de boerderij. Pas als Sem belooft dat er soep en taart is, zegt hij toe. Want hij is dol op eten. Maar Oom Jan is ook heel onhandig, en op de boerderij gaat dan ook van alles mis. Wie moet er nu eigenlijk op wie passen? Rijk geïllustreerd eerste leesboekje (AVI-M3, 21 weken leesonderwijs, kern 8*, Maantje). Vrijwel alle woorden zijn eenlettergrepig, een enkel woord (voerbak, huifkar) heeft er twee. Hoofdletters en interpunctie worden gebruikt in de tekst, die is gedrukt in een ruime schreefloze letter. Alle zinnen beginnen op een nieuwe regel. Grappige, losjes getekende illustaties in vrolijke kleuren beelden de verhalen uit. Door deze combinatie van tekst en beeld is het prima te volgen voor de jonge doelgroep. Tweede deel over Sem en Oom Jan, na ‘Oom Jan is gek’** in kern 7. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Over Tosca Menten

CC BY 3.0 - Foto van/door Vriend van Tosca Mensen

Tosca Menten (11 december 1961) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Loopbaan

Menten ging na het gymnasium naar de kunstacademie. Daarna werkte ze dertien jaar als docente tekenen en kunstgeschiedenis in het voortgezet onderwijs. In 1999 verscheen haar eerste boek bij uitgeverij Van Goor. Sinds 2003 is zij fulltime schrijver en publiceerde zij naast boeken ook verhalen in onder andere Okki, Maan, roos, vis, en Tina. In 2005 komen haar boeken voor het eerst voor op de longlist voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Vanaf 2012 tot en met 2016 was Menten vaste columnist in de weekkrant voor kinderen Kidsweek.

Prijzen

  • 2010: Internationale White Raven voor Dummie de Mummie en de gouden scarabee.
  • 2011: winnaar eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Dummie de Mummie en de gouden scarabee.
  • 2011: winnaar Pluim van de Senaat van d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties