Boek
Nederlands

Onkrijgbaarheid

Tim Krabbé (auteur)
+1
Onkrijgbaarheid
×
Onkrijgbaarheid Onkrijgbaarheid

Onkrijgbaarheid

Genre:
Een jongeman ontmoet een jonge vrouw in de trein en weet dat zij zijn grote liefde is. Ze blijven elkaar gedurende hun levens zien, maar zullen nooit een echte relatie aangaan.
Onderwerp
Las Vegas, Liefde
Titel
Onkrijgbaarheid
Auteur
Tim Krabbé
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
217 p.
ISBN
9789044652314 (hardback)

Besprekingen

In de trein naar Gouda gebeurt het

Onkrijgbaarheid is een ouderwets lekkere Krabbé met een boeiende literaire onderstroom. Dit verhaal over een voorbestemde liefde is onbetwist zijn meest romantische boek.

Iedereen heeft een grote misgelopen liefde. Iemand met wie je éígenlijk samen had moeten zijn, als het allemaal maar net anders was gelopen. De zomerliefde die je achterliet, die ene vrouw die nooit de moeder van je kind werd, de vreemdeling met wie je een nacht lang innig danste, de jongen die tegen je aan botste of, zoals in de filmklassieker Citizen Kane: het meisje dat je op de veerboot zag.

Iemand met wie je je heimelijk en intens verbonden voelt, hoeveel tijd er ook overheen gaat - het is een onweerstaanbaar romantisch idee. Een typisch Tim Krabbé-idee ook. Het werk van de schrijver staat vol met zielsverwanten die elkaar jammerlijk uit het oog verliezen maar elkaar niet los kunnen laten. De nooit ingeloste jeugdliefde tussen Egon en Marjoke in De grot (1997). De in-de-knop-geknakte affectie tussen twee scholieren in Marte Jacobs (2007). En uiteraard de niet te verteren verdwijning van Saskia in Het gouden ei (1984).

Zo worden de klassiekers…Lees verder

Altijd de drang om iets te maken

Schrijver Tim Krabbé (79) vond het weer eens tijd voor fictie en schreef de roman Onkrijgbaarheid, over een liefde die maar niet wil lukken. 'Laten jullie allemaal maar denken dat het over mij gaat.'

Tim Krabbé, bijna 80, is terug, zegt zijn uitgever tegen wie het maar horen wil. Na twee non-fictieboeken - Wij zijn, maar wij zijn niet geschift (2012), over de schietpartij op de Amerikaanse highschool Columbine, en Vrienden (2019) over Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn - verscheen deze week zijn nieuwe roman Onkrijgbaarheid, een liefdesverhaal.

'Ik zie het helemaal niet zo, dat ik terug ben', zegt Krabbé, aan tafel in zijn woonkamer op de 19de verdieping van een appartementencomplex met uitzicht over het Amsterdamse IJ. 'Ik schrijf waar ik zelf zin in heb met dezelfde stijl, hetzelfde vermogen en kunnen. Maar die laatste twee boeken zijn niet goed verkocht. Dus ik hoop dat mensen me niet zijn vergeten als gewone fictieschrijver.'

Krabbé (1943), gestoken in een zwart T-shirt, oogt vitaal. Hij is alleen wat dovig. Hij schreef tientallen boeken en meerdere klassiekers. De renner uit 1978 wordt gezien als zo'n beetje het mooiste boek ove…Lees verder

Een roman over de liefde. Het eerste deel van het boek speelt zich af in Las Vegas en gaat over de 78-jarige Mal die de 73-jarige Loretta in een casino ontmoet. Ze winnen allebei vlak achter elkaar de jackpot en zijn later getuige van een bloedbad. Daarna gaat het verhaal over de womanizer Giel Labij die Lorette in de trein ontmoet en na een amoureuze tussenstop weet dat zij de ware is. Zij zullen elkaar gedurende hun levens blijven ontmoeten, maar nooit echt een stel worden. In heldere, vaardige stijl geschreven. Geschikt voor een brede lezersgroep. Tim Krabbé (Amsterdam, 1943) is een wereldberoemde Nederlandse schrijver, scenarioschrijver, journalist en schaakcomponist. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Gouden Strop en de Martin Beck Award.

Over Tim Krabbé

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Jack de Nijs voor Anefo

Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943) is een Nederlands schrijver, schaker en wielrenner. Naast romans schreef hij verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen.

Biografie

Familieleden en opleiding

Krabbé stamt uit een creatieve familie. Zijn grootvader Hendrik Maarten Krabbé en vader Maarten Krabbé waren bekende kunstschilders; zijn moeder, Margreet Reiss (1914-2002), was filmvertaalster en schrijfster; zijn broer Jeroen Krabbé is acteur, regisseur en kunstschilder en zijn halfbroer Mirko Krabbé is multimediakunstenaar en ontwerper.

Hij voltooide in 1960 de HBS-B aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam en studeerde enige tijd psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Krabbé is getrouwd geweest met Liz Snoijink, met wie hij een zoon heeft. Naast schrijven en schaken heeft hij wat geacteerd (onder andere in het sati…Lees verder op Wikipedia