Boek
Nederlands

De kellner en de levenden

Simon Vestdijk (auteur)

De kellner en de levenden

In de reeks:
Twaalf willekeurige flatbewoners worden door politieagenten naar een geheimzinnige bioscoop gebracht, waar zij zich opeens voor de rechterstoel van God op het laatste oordeel moeten voorbereiden.
Titel
De kellner en de levenden / Vestdijk, S.
Auteur
Simon Vestdijk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1974
230 p.
ISBN
90-234-0091-7

Besprekingen

Een twaalftal flatbewoners van grote diversiteit - van een dominee tot een homofiele acteur - wordt per autobus weggevoerd naar een onbekend doel en komt via een bioscoopgebouw, een soort labyrinth en een stationswachtkamer terecht in wat het Laatste Oordeel lijkt te zijn, waarbij men wordt geconfronteerd met het menselijke tekort en de eigen zondigheid. Bij dit schokkend gebeuren worden droomsymbolen en angstvoorstellingen tot werkelijkheid. De waarschijnlijk knapste roman van de schrijver-psychiater Vestdijk (1898-1971). Herdruk als deel van een goedkope reeks mooi verzorgde gebonden heruitgaven van moderne Nederlandse klassieken van de Bezige Bij. Kleine druk.

Over Simon Vestdijk

CC BY 3.0 - Foto van/door Simon Vestdijk sr.

Simon Vestdijk (Harlingen, 17 oktober 1898 – Utrecht, 23 maart 1971) was een Nederlands romanschrijver, dichter, essayist, vertaler, muziekcriticus en arts.

Levensloop

Jeugd in Friesland

Vestdijk, de zoon en enig kind van Simon Vestdijk en Anne (Anna Margaretha Clazina) Mulder, groeide op in Harlingen, dat in een aantal van zijn boeken terugkomt als Lahringen. De achternaam Vestdijk was in 1830 ontstaan, toen de gelijknamige grootvader van de schrijver te vondeling gelegd werd op de hoek van de Haarlemse Oostvest en Dijkstraat, waaruit de achternaam van de boreling werd samengesteld. Opa Vestdijk leidde later in Haarlem een dansschool.

Simon Vestdijk ging in Harlingen naar de lagere school en de driejarige HBS, waar zijn vader, een strenge man, gymnastiekleraar was. Daarna ging hij naar de Rijks-HBS van Leeuwarden. Vestdijk was een goede leerling, maar v…Lees verder op Wikipedia