Boek Nederlands

Jachthuis : roman

Een man die gegijzeld is door het dramatische liefdesleven van zijn alcoholistische moeder gaat op zoek naar zijn identiteit en zijn vader.
Onderwerp
Verdwijningen
Extra onderwerp
Romans familiaux
Titel
Jachthuis : roman
Auteur
Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
373 p.
Aantekening
Vervolg op Kindsoldaat
ISBN
9789403143002 (paperback)

Besprekingen

Deze stevige roman werd voorafgegaan door het nog veel dikkere ‘Kindsoldaat’, maar het boek is goed te begrijpen zonder ‘Kindsoldaat’ te hebben gelezen, al moet je je wel concentreren op de verschillende verhaallijnen. Het verhaal begint namelijk in Suriname, waar de verteller in zijn jonge jeugd woonde en nu na lange tijd terugkeert voor een vakantie. Tegelijkertijd gaat het over een leven in het Jachthuis in Nederland. Gaandeweg ontdekt de verteller, en ontdek je als lezer, dat hij is gegijzeld door het dramatische liefdesleven van zijn alcoholische moeder: niet Jim, die hij als vader beschouwt, maar Prins Bernhard lijkt zijn vader te zijn. 'Ik was betrokken in een geheim, nee, ik was het geheim zelf'. Met die ontdekking volgt een confronterende zoektocht naar zijn identiteit. Een interessante en mooie historische roman, met thema's die velen zullen boeien, zoals de zoektocht naar identiteit en complexe familieverhoudingen. Een kleine persoonlijke wereld en grote historische gebeurt…Lees verder

Prins Bernhard, mijn vader

'Jachthuis': het tweede deel van het tweeluik rond de bastaardzoon van prins Bernhard.

Twee jaar geleden onthulde Oscar van den Boogaard (1964) in een interview met NRC Handelsblad een geheim dat hij al een leven lang met zich meedroeg. Hij was niet verwekt door de man wiens achternaam hij droeg, maar door prins Bernhard. Het was een opmerkelijk verhaal. Want hoewel onze schavuit van Oranje tegen het einde van zijn leven ronduit bekende dat hij naast vier wettige ook nog twee onwettige dochters had, sprak hij nooit van een bastaardzoon.

Dat zijn bestaan zo opvallend werd verzwegen had een reden, meende Van den Boogaard. De prins was met zijn stiefvader bevriend geweest en wilde hem de publieke schande besparen dat hem de hoorns waren opgezet. Het nam niet weg dat Oscar zich het kind van een nog altijd uitstaande rekening voelde.

Van den Boogaard rakelde deze schandaalhistorie niet zo maar op. Het interview paste mooi in de promotiecampagne rond zijn roman 'Kindsoldaat'. Hijzelf, zijn moeder, stiefvader en verder nog zijn grootouders en twee ooms kwamen …Lees verder