Boek
Nederlands

De avonturen van Tom Sawyer

Mark Twain (auteur), Peter Bergsma (vertaler)
De onverbeterlijke kwajongen Tom Sawyer beleeft met zijn vrienden spannende avonturen, waarbij hij zich altijd weet te redden uit allerlei moeilijke situaties
Titel
De avonturen van Tom Sawyer
Auteur
Mark Twain
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The adventures of Tom Sawyer
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2018
315 p.
ISBN
9789041712929 (hardback)

Besprekingen

Mark Twain (1835-1910) geldt als een van de aartsvaders – en bovendien de grootste humorist – van de Amerikaanse literatuur. Dit boek uit 1876 schreef hij als herinnering aan zijn jeugd in Missouri, en ook nu ademt het nog een sfeer van avontuur, humor en spanning. De hoofdpersoon is een soort Pietje Bell, een vrolijke ongezeglijke jongen die het nooit kwaad meent, maar altijd in de problemen komt - hoewel zijn avonturen wel wat wilder zijn dan die van Pietje Bell. Hoogtepunten van het verhaal zijn Toms bijwonen van zijn eigen begrafenisdienst, een middernachtelijke moord op een kerkhof en de huiveringwekkende speurtocht wanneer Tom en zijn meisje (en de moordenaar) verdwaald zijn in een enorm grottenstelsel. Aan Toms beste vriend Huckleberry Finn zou Twain later een nog veel belangrijker boek wijden, maar het plezier dat dít boek oproept, is groot. Een meer dan uitstekende vertaling van Peter Bergsma. Kleine druk.

Over Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens (Florida (Missouri), 30 november 1835 – Redding (Connecticut), 21 april 1910), beter bekend onder zijn schrijversnaam Mark Twain, was een Amerikaanse schrijver en humorist. Twain werd vooral bekend door zijn romans De Lotgevallen van Tom Sawyer en De Lotgevallen van Huckleberry Finn, waarvan met name de laatste vaak als Great American Novel ('Grote Amerikaanse roman') wordt aangemerkt. Twain genoot een enorme populariteit bij het publiek. Met zijn scherpzinnigheid en vlijmscherpe satire oogstte hij lof van zowel critici als collegae. De Amerikaanse schrijver William Faulkner noemde Twain "de vader van de Amerikaanse literatuur”. Uit zijn werk wordt uitgebreid geciteerd. Tijdens zijn leven was hij bevriend met vele hooggeplaatsten, zoals presidenten, wetenschappers, kunstenaars en ondernemers.

Biografie

Jeugd

Samuel Langhorne Clemens werd gebore…Lees verder op Wikipedia

Suggesties