Boek
Nederlands

Meester Pluim en het praatpoeder

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)

Meester Pluim en het praatpoeder

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Meester Pluim neemt afscheid van school. Toch blijven enkele kinderen contact met hem houden en zo komen ze achter het geheim van het praatpoeder. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Meester Pluim en het praatpoeder
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Editie
5de herz. dr.
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1998 | Andere uitgaves
175 p. : ill.
ISBN
90-6565-828-9

Besprekingen

In Meester Pluim en het praatpoeder blikt Alf terug op één van de bijzonderste zomervakanties ooit. Het begint allemaal wanneer hij te laat aankomt op de begrafenis van meester Pluim, de vroegere dorpsonderwijzer. Via Alfs mijmeringen komen we meer te weten over de speciale (maar af en toe gekke) man die meester Pluim was. We vernemen ook meer over Alfs jeugdvrienden Free en Nena. Per toeval ontdekken de vrienden het grote geheim van meester Pluim: hij beschikt over praatpoeder waardoor dieren kunnen praten. Op een van zijn vele bezoekjes krijgt Alf wat van het poeder mee. Zo ontdekt hij dat meester Pluim toch niet zo gek is als iedereen denkt. Dit boek is al meerdere malen verschenen bij verschillende uitgeverijen. Deze nieuwe uitgave heeft een nieuwe vormgeving, en ziet er erg verzorgd maar ook wat braaf uit. Het verhaal is vlot geschreven en ontroerend. De weemoed en mijmering die de ik-figuur Alf beschrijft, komt erg realistisch over, waardoor de lezer volledig wordt meeges…Lees verder
De hoofdpersoon komt te laat op de begrafenis van zijn oude onderwijzer en mijmert terug. De eerste en laatste, cursief gedrukte, hoofdstukken zijn flashbacks. In de 45 hoofdstukken daartussen wordt deze persoon weer één van de zesdeklassers, die afscheid nemen van meester Pluim, een geheim clubhuis hebben, en toch weer bij hun meester terecht komen en het grote geheim van het praatpoeder horen. Vlot geschreven, verrassend, humoristisch en spannend boek. Korte hoofdstukjes, waardoor de rode draden afzonderlijk goed te volgen zijn. Prima karaktertekening van de hoofdpersonen. Gekleurde doorlopende tekening op voor- en achterkaft. Duidelijke druk, overzichtelijke bladspiegel. Vanaf ca. 10 jaar. Met veel zwartwitillustraties.

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties