Boek
Nederlands

De katten van Kruisem

Marc De Bel (auteur), Ken Broeders (illustrator)
+1
De katten van Kruisem
×
De katten van Kruisem De katten van Kruisem
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Omdat er regelmatig katten verdwijnen uit hun dorp, proberen Joppe, de topscorer van de plaatselijke voetbalclub, en zijn grootvader uit te zoeken wat er aan de hand is. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Verliefd zijn, Voetbal
Titel
De katten van Kruisem
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Ken Broeders
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2009 | Andere uitgaves
385 p. : ill.
ISBN
9789022323700 (gebonden)

Besprekingen

Wat meteen opvalt in de schriftuur van Marc De Bel (geb. 1954) is zijn bijzondere aandacht voor zwakkeren in de maatschappij: onvoorwaardelijk kiest de auteur partij voor het kind, het dier of de natuur. De kinderen in De Bels boeken vormen vaak het doelwit van pesterijen of doen het allesbehalve goed op school (bv. Stuffie in het gelijknamige boek of Alexander in De kracht van Ajajatsoe). In de fantastische wereld van De Bels boeken krijgen ze echter een glansrol toebedeeld. Tegenover de doortastende hoofdpersonages, die sympathie opwekken bij de lezer, plaatst De Bel de volwassenen. Zij worden opgedeeld in twee categorieën: ofwel vertegenwoordigen ze gezag en zijn ze kwaadaardig, ofwel zijn het fantasten en dromers die enig respijt krijgen. Zo wordt de naïeve maar goedaardige oom Harry in De knetterkwabmachine door de kinderen Timmy en Hanne als een held aanbeden, terwijl hun moeder spreekt over een "idioot" en een "straatkat". Ook volwassenen die handelen op het nivea…Lees verder
In het plaatsje Kruisem verdwijnen regelmatig katten. Joppe (12 jaar) en zijn opa lossen het raadsel op en besteden veel tijd aan de voetbalclub waarvan Joppe topscorer is. Joppe wordt voor het eerst verliefd. Populair, soms quasi grappig taalgebruik ('... even naakt als haar gladgeschoren poedel. Alleen droeg de laatste geen zonnebril...'). Joppe's teamgenoot vertelt dat hun trainer hem seksueel benaderd heeft ('pietjespakker'). Vreemd is dat ze dit verder aan geen enkele volwassene vertellen. Vlot verteld, soms wat wijdlopig, maar ook een gewild aandoend verhaal. Stevige uitgave, duidelijke lay-out, met enkele cursief gedrukte dagboekfragmenten. Veel kleinere afbeeldingen van katten. In de drukke, kleurrijke kaft met clowneske figuren is een rechthoek (raam) uitgespaard, waardoor we Joppe en zijn vriendinnetje zien zoenen. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia