Boek
Nederlands

In het hart van het land

J.M. Coetzee (auteur), Peter Bergsma (vertaler)
Een grofbesnaarde Zuid-Afrikaanse boer begint een verhouding met de dochter van zijn voorman, maar zijn jaloerse dochter uit een eerste huwelijk neemt bloedig wraak.
Titel
In het hart van het land
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Vertaler
Peter Bergsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
In the heart of the country
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2013
218 p.
ISBN
9789059364387 (paperback)

Besprekingen

J.M. Coetzee (1940, Nobelprijs voor literatuur 2003) is een inmiddels in Nederland ook veelvertaalde en -gelezen Zuid-Afrikaanse auteur. Deze debuutroman werd ook verfilmd. Het verhaal is sober. Een oude, traditionele blanke boer woont met zijn dochter en een zwart bediendenechtpaar op een afgelegen boerderij in een woestijnachtige streek. De vader knoopt seksuele betrekkingen aan met de zwarte vrouw, waarna zijn dochter hem vermoordt. Deze gebeurtenis en de toenemende eenzaamheid van de langzaam krankzinnig wordende dochter worden door Coetzee met meesterhand beschreven in een koortsig visionaire stijl, waarbij de werkelijke gebeurtenissen en de beleefde werkelijkheid van de dochter steeds minder goed te onderscheiden zijn. Deze meeslepende roman is voortreffelijk vertaald uit het Engels (met uitzondering van de dialogen die in zeer begrijpelijk Zuid-Afrikaans gehandhaafd zijn). Kleine druk.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia