Boek
Nederlands

Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie

J.M. Coetzee (auteur), Peter Bergsma (vertaler), Arabella Kurtz (auteur)
+1
Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie
×
Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie

Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie

Discussie tussen een Nobelprijswinnaar en een psychoanalytica over het vertellen van verhalen, de waarheid daarachter en de betekenis daarvan.
Titel
Het goede verhaal : over fictie, waarheid en psychotherapie
Auteur
J.M. Coetzee 1940- Arabella Kurtz
Vertaler
Peter Bergsma Joost Poort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The good story : exchanges on truth, fiction and psychoanalytic psychotherapy
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2015
223 p.
ISBN
9789059365858 (hardback)

Besprekingen

De verhalen die we verzinnen

PSYCHOLOGIE. Iedere mens verzint verhalen om de werkelijkheid aan te kunnen, en is in zekere zin dus auteur. Het is het thema van een fascinerend dialoogboek waarin de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en psychotherapeute Arabella Kurtz van gedachten wisselen over de misleidende psyche van de mens.

J.M. Coetzee (°1940) is een schrijver die zich van nature bezighoudt met de raakgebieden - niet: de grens - tussen werkelijkheid en fictie. Of een personage nu Robinson Crusoe heet of J.M. Coetzee: in zijn romans schildert Coetzee de waarheid af als iets wat gemaakt wordt, niet als iets wat is. Daarbij zijn schaamte en schuld geëigende motieven in zijn werk. Het summum hiervan vormt natuurlijk In ongenade.

Eigenlijk mag het daarom geen verrassing heten dat, wanneer Coetzee en psychotherapeut/hoogleraar Arabella Kurtz in 2011 in gesprek raken, de inzet verhalen is. Hun gesprek raakt een van de belangrijkste kwesties in de postreligieuze wereld waarin we leven: in welke verhalen geloven we? Welke verhalen verzinnen we voor en over onszelf?

Een correspondentie is naast een samenspel een duel. En een duel moet gelijkwaardige tegenstrevers hebben om interessant te zijn voor anderen. Het duel tussen Coetzee en Paul Auster, die in 2012 hun briefwisseling in boekvorm publicee…Lees verder

Dit uitermate boeiende boek gaat over wat waarheid en fictie is. In een briefwisseling tussen een Nobelprijswinnaar voor literatuur en een psychonanalytische psychotherapeute zoeken dezen samen vanuit hun eigen achtergrond en discipline naar wat waarheid is. De analyticus luistert naar het verhaal, schrijvers en hun problematische ideeën over fictie en waarheid. Wat zijn de eigenschappen van een goed verhaal? Bij de psychoanalyse wordt de diepste waarheid verteld bij het analyseren van de weerstand. Wat is historische waarheid, wat is filosofische waarheid, wat is wetenschappelijke waarheid of berust waarheid op emoties? Bij psychotherapie gaat het om innerlijke waarheid. Maar waarheid is intersubjectief, waarheid berust op herinnering en interpretatie. Dus wat is werkelijk waar? Een boek voor hen die graag in deze discussie mee willen gaan. Voorkennis van wetenschappelijke begrippen en theorieën is nodig.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties