Boek
Nederlands

O, dennenboom

Jacques Vriens (auteur), Marja Meijer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Mieke heeft op school het kerstverhaal geleerd, maar haar kleine broertje Wouter kan het niet zo goed begrijpen. Op eenvoudige, maar originele wijze wordt de betekenis van het kerstverhaal uitgelegd. Vanaf ca. 4 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
O, dennenboom
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Van Holkema & Warendorf, 2021
62 p. : ill.
ISBN
9789000378234 (hardback)

Besprekingen

Lieke heeft op school liedjes geleerd omdat het Kerstmis wordt. Haar kleine broertje Sam begrijpt het allemaal niet zo goed. Dit verhaal uit het leven van alledag is zeer dicht bij de belevingswereld van kinderen geschreven. Kinderen worden vooral door de grappige figuur Sam nauw bij het verhaal betrokken. Lieke weet alles van Kerstmis, omdat de juf erover heeft verteld. Sam haalt alles door elkaar en van de liedjes begrijpt hij ook niet veel. Deze liedjes worden als onderbreking van het verhaal door de hoofdpersonen gezongen. In de tekst staan ze in een ander lettertype. Heel begrijpbaar legt de moeder de betekenis van Kerstmis uit, het oude verhaal over de geboorte van een baby'tje in de stal. Opa Bos speelt ook een grote rol in het verhaal, dat is verdeeld over korte getitelde hoofdstukken. Heruitgave met nieuwe illustraties van Marja Meijer, in de editie van 2014 waren ze van Dagmar Stam. De paginagrote en kleinere zwart-grijs-witte potloodtekeningen zijn nu eigentijdser van sfeer…Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Grons…Lees verder op Wikipedia