Boek
Nederlands

Duet : roman

Ilse, die van contract naar contract leeft in de academische wereld, wordt verliefd een Amerikaanse muzikant en krijgt een baan in New York, waar ze samen intrekken op een woonboot. Al snel is Ilse zwanger, terwijl haar vriend zich steeds meer verliest in complottheorieën en waangedachten.
Titel
Duet : roman
Auteur
Ilse Josepha Lazaroms
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2021
190 p.
ISBN
9789059369665 (paperback)

Besprekingen

Woonbootidylle ontaardt in nachtmerrie

Wat doe je als je kersverse geliefde op een bootreis in de ban van samenzweringstheorieën raakt? En je bovendien zwanger bent? In haar semi-autobiografische debuutroman brengt Ilse Josepha Lazaroms het prangende relaas.

'Duet'. Het is de naam van hun idyllische houten woonboot en de titel van deze debuutroman, waarvan ook de cover lieflijk kabbelend oogt. Maar schijn bedriegt. De Nederlandse schrijfster en academica Ilse Josepha Lazaroms ziet hun pastorale op het golvende water al snel verrimpelen.

Lazaroms, die in Florence met verve promoveerde op schrijver Joseph Roth, specialiseerde zich ook in genderstudies. Haar fonkelende curriculum loodste haar van het ene postdoconderzoek naar het andere, aan universiteiten in Boedapest, Jeruzalem, Londen, Oslo, Jena en de VS, en tegenwoordig ook in Utrecht.

Dat expat-universum en haar studieachtergrond krijgen echo's in het zichtbaar autobiografische Duet. Want ook de ik-verteller heet Ilse en becommentarieert de academische wereld. Ze vindt het vaak 'een meedogenloos systeem' waar je voortdurend je cv moet 'dichtsmeren', zeker als je door een kind of ziekte uit roulatie bent.

Duet is zo'n debuut dat je bijna over het hoofd dreigt te …Lees verder

Ilse leeft van contract naar contract in de academische wereld en woont daardoor in verschillende landen. Ze wordt verliefd op A, een Amerikaanse muzikant. Ze krijgt een baan in New York, waar ze samen intrekken op een woonboot. Al snel is Ilse zwanger. Terwijl de baby groeit, verliest A zich steeds meer in complottheorieën en waangedachten. Hoewel er ‘roman’ op het omslag staat, komen levensloop, onderzoeksveld en zelfs de naam van de hoofdpersoon overeen met de schrijver. Naast de zorgvuldig opgebouwde verhaallijn is er ook veel plaats ingeruimd voor zelfreflectie van de hoofdpersoon en essayerende zijpaden over onder meer kansenongelijkheid, werkdruk en seksisme in de academische wereld, zwangerschap en moederschap. Daarmee stapt ze welbewust in een traditie van schrijvers als Maggie Nelson, Rachel Cusk en Rebecca Solnit. Een doordacht, evenwichtig werk met soms iets te nadrukkelijke symboliek. Dit is het romandebuut van Ilse Lazaroms (1979), die eerder onder meer een studie public…Lees verder