Boek
Nederlands

Higgs : het elementair abc van een elementair deeltje

Govert Schilling (auteur)
+1
Higgs : het elementair abc van een elementair deeltje
×
Higgs : het elementair abc van een elementair deeltje Higgs : het elementair abc van een elementair deeltje

Higgs : het elementair abc van een elementair deeltje

Inleiding in de deeltjesfysica, die focust op het onlangs ontdekte Higgsdeeltje. Na een inleidend hoofdstuk volgt een uitleg van een reeks specifieke begrippen als neutrino en quark, gerangschikt op alfabetische volgorde.
Titel
Higgs : het elementair abc van een elementair deeltje
Andere titel
Higgs : een elementair abc over een elementair deeltje
Auteur
Govert Schilling
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
's-Graveland: Fontaine, 2012
96 p. : ill.
ISBN
9789059564541 (paperback)

Besprekingen

In de zomer van 2012 werd in het CERN in Genève het al lang vermoede bestaan van het Higgsdeeltje bevestigd, de sluitsteen van het systeem van elementaire deeltjes. Promt kwamen er verschillende boeken op de markt waarin dat systeem werd uitgelegd. Dit boekje van de wetenschapsjournalist Govert Schilling is daarvan het kleinste, maar zeker niet het minste. Na een korte inleiding behandelt hij het abc van de elementaire deeltjes, van Atlas, Boson en Cern tot en met Zwaartekracht. Buitengewoon helder en informatief, als alles wat hij schrijft. Schilling schreef vele boeken op het gebied van sterrenkunde en zijn publicaties verschenen onder meer in De Volkskrant, Intermediair, Vrij Nederland, het Amerikaanse weekblad Science en het Britse Weekblad New Scientist. Ook treedt hij regelmatig op in televisieprogramma’s als deskundige op het gebied van sterrenkunde. Deze inleiding in deeltjesfysica is wetenschapsjournalistiek van hoog niveau.

Over Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Govert Schilling (Meerkerk, 30 november 1956) is een Nederlandse wetenschapsjournalist en -publicist op het gebied van de sterrenkunde. Hij is autodidact op het gebied van zowel de astronomie als de journalistiek.

Loopbaan

Schilling heeft de opleiding werktuigbouwkunde aan de hts van Utrecht gevolgd. Sterrenkunde was al sinds 1972 zijn hobby en het overbrengen van kennis van de sterrenkunde heeft altijd zijn belangstelling gehad. Hij schreef in de loop van de jaren zeventig veel artikelen en brochures voor de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

Schilling was van 1980 tot 1987 hoofdredacteur van het sterrenkundige maandblad Zenit en werd in 1982 programmaleider bij het toenmalige Zeiss Planetarium Amsterdam. Dat ging in 1986 naar het Artis Planetarium over. Hij had daar van 1987 tot 1998 een aanstelling als programmaleider. Het eerste kinderprogramma van het Artis Pl…Lees verder op Wikipedia