Boek
Nederlands

Ochtenden : berichten

Donald Niedekker (auteur)
In Ochtenden laat Donald Niedekker de vroege morgen spreken, ruim een jaar omspannend, van herfst tot herfst. Vogels, slakken, het steeds wisselende licht, koeien, mist, de regen – ze krijgen hun plek en rol in een decor van bosrand, weide en duinen, gevat in miniaturen met een kristalheldere poëtische verstilling.
Onderwerp
Natuur
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren
Titel
Ochtenden : berichten
Auteur
Donald Niedekker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Koppernik, copyright 2023
135 p.
ISBN
9789083295572 (paperback)

Besprekingen

Donald Niedekker (1963) staat bekend om de eigenheid van zijn werk, zoals zijn roman ‘Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost’* (2021) over de expeditie van Willem Barentsz in 1596, waarvoor Niedekker de F. Bordewijk-prijs ontving. In ‘Ochtenden’ heeft hij 129 korte teksten, type prozagedichten, verzameld waarin hij – zie de titel – ochtenden beschrijft, te beginnen met: ‘Een ochtend met slakken. Ze kruipen over de natte bodem. Mokkabruin. Caramelbruin. Met zwarte tentakels. Naakslakkenochtend. Een zachte regenbui uit de waterige wolken.’ En zo voort en zo verder, tot de laatste ochtend, de 129ste: ‘Het drupt uit de regenpijp in de volle regenton. De aarde geurt zoet. Ik stem mijn gemoed af op de stilte van deze ochtend. Ik hoop deze rust de rest van de dag te kunnen bewaren.’ Intussen is de lezer al lang in slaap gesukkeld. Meditatieliefhebbers en amateur-meteorologen zijn hiermee wellicht geholpen, maar iedereen die van wat meer avontuurlijke literatuur houdt, moet naar iets an…Lees verder

Over Donald Niedekker

Donald B. Niedekker (Amsterdam, 14 januari 1963) is dichter en schrijver te Heiloo. Hij publiceerde met fotograaf Harold Naaijer een aantal reisboeken. Hierna publiceerde hij romans, novellen en dichtbundels. Zijn romandebuut is Hier ben ik uit 2002. Hoofdonderwerpen zijn de familie Bruynzeel en liefdevolle herinneringen aan zijn grootvader.

In 2008 schreef Niedekker onder het pseudoniem Ellen Wenkelbach het boek Het moet wel beschaafd blijven waarin hij het leven van de hoofdpersoon Carla beschrijft. Deze roman gaat over eenzaamheid en over de onbelangrijkheid van luxe. De roman Oksana werd in 2017 genomineerd voor de Fintro literatuurprijs. Niedekker ontving in 2021 de Brusselse VUB Luc Bucquoye Prijs voor eigenzinnige literatuur, en kreeg de F. Bordewijk-prijs 2022 voor Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost.

Werk van Donald Niedekker