Boek
Nederlands

Noem het liefde : roman

+1
Noem het liefde : roman
×
Noem het liefde : roman Noem het liefde : roman

Noem het liefde : roman

Genre:
Een dertiger die indirect betrokken was bij het dodelijke auto-ongeluk van zijn ouders, durft zich opnieuw voor de liefde open te stellen en raakt betrokken in een kat-en-muisspel met een egoïstisch 18-jarig meisje dat gebruikmaakt van zijn verlatingsangst.
Onderwerp
Liefde
Titel
Noem het liefde : roman
Auteur
Daan Heerma van Voss 1981-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
299 p.
ISBN
9789403110400 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Humorloze liefdesroman

Een klaplopende scenarioschrijver van 34 (Tomas) heeft een jaartje een relatie met een studente van 18 (ene A.), en maakt op aanraden van een vriend tegelijkertijd aantekeningen over zijn liefde, van binnenuit, om daar eventueel zijn comeback mee te kunnen maken. Maar wat we van zijn gedachten te lezen krijgen in Noem het liefde, de roman van Daan Heerma van Voss die iets jonger is dan zijn verteller, zijn omslachtige en ouwelijke zinnen: 'Hun jeugdigheid omgaf hen als een schijnsel', en 'In het laatste kwartier dat nog tot de nacht gerekend kon worden pakte ik haar dan eindelijk vast.'

Zwaar op de hand en aanstellerig als Tomas is, noemt hij zijn vriendin continu 'het meisje A'. Zij is een stuk vlotter en moderner, weet alles van instagram, simulatie games, nachtcrèmes, coke en squirtwoman Cytherea. Leuk kind, met al voldoende zelfkennis om zich af te vragen of ze niet een rol speelt, en of hij niet vooral wil bewijzen dat hij zoiets kan, een geliefde zijn.

Om treurwilg Tomas tragiek te verlenen, heeft Heerma van Voss hem twee dode ouders, een halfdode oma en een vriend met kanker gegeven. Daar zul je niet vrolijker van worden, maar het maakt de humorloze verteller niet alsnog zielig. 'Daar stond ik, in mijn appartement. Zonder het meisje A. waren het maar muren en meubels.'

Zoals meestal in boeken van mannen begrijp je waarom zij wordt begeerd, maar blijft het onduidelijk waarin zijn aantrekkingskracht schuilt. 'Toen ik haar onderbroekje probeerde uit te doen, schudde ze haar hoofd. Ik had de energie niet om te protesteren.' Geen wonder dat …Lees verder

Wat is liefde? Een geheim, een klucht of iets ongrijpbaars? In Heerma van Voss' reconstructie probeert de dertiger Tomas Wolf – scenarist en wees – greep te krijgen op dat fenomeen, voor hem belichaamd in het achttienjarige meisje A. Hij beschrijft een kat-en-muisspel met dat 'egoïstisch mormel', dat gebruikmaakt van zijn verlatingsangst. De dood – zijn stervende grootmoeder en zijn doodzieke vriend Adriaan – kruipt onder zijn huid. Zijn grootste geheim is zijn indirecte betrokkenheid bij het dodelijke auto-ongeluk van zijn ouders. 'Objet A' is voor Tomas Wolf een schrijfles in leven, waar met moeite iets van te weten valt. Het meisje A wil dan wel een beetje gevaarlijk leven, uiteindelijk valt ze in de groef van het studentenbestaan. Liefde als levensles en als commentaar op de moderne tijdgeest. Wat bezielt de huidige jeugd? Verdwijnt ze in narcistische navelstaarderij? Deze liefdesroman probeert het tegenwoordige egoïsme te ontmaskeren.

Boy redt girl

Hyperbewuste liefdesroman houdt het midden tussen strak en eigenzinnig.

Bekend is het verhaal van de filmregisseur die, nadat hem weer eens een briljant idee dat 's nachts is opgekomen bij het ontwaken alweer is ontsnapt, besluit pen en papier naast zijn bed te leggen. Diezelfde nacht nog raakt hij opnieuw bevlogen. In zijn halfslaap krabbelt hij zijn inval op papier. De volgende ochtend leest hij, verrukt dat hij het geniale idee nu eindelijk heeft weten vast te leggen, wat hij heeft geschreven. Boy meets girl, staat er op zijn briefje.

In 'Noem het liefde', de nieuwe roman van Daan Heerma van Voss - zijn zesde alweer - ontmoet filmmaker Thomas Wolf (34, niet echt een boy meer) meisje A. (18). Thomas 'herkent' haar meteen. Het is zijn achter-achternichtje én degene naar wie hij heeft gezocht, niet wetende dat hij op zoek was geweest. Hij sleurt haar, vóór ze door een taxi wordt gegrepen, op de stoep. Boy redt girl.

Al gauw begrijpen we dat het nu aan haar is, meisje A. ('Zo heette ze, zolang ze van mij was. Zo zou ik…Lees verder

Over Daan Heerma van Voss

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Daniel Jan (Daan) Heerma van Voss (Amsterdam, 20 januari 1986) is een Nederlandse schrijver en interviewer.

Familie

Heerma van Voss is de oudere broer van schrijver Thomas Heerma van Voss en zoon van oud-omroepbaas Arend Jan Heerma van Voss en hoogleraar sociologie Christien Brinkgreve. In oktober 2014 is een documentaire (Privéterrein, gemaakt door Pieter Verhoeff) over het schrijversgezin uitgezonden op de Nederlandse televisie. Hij is familie van industrieel en luchtvaartpionier Sybrand Heerma van Voss. In 2015 verscheen Ultimatum, een thriller die Heerma van Voss schreef met zijn broer Thomas Heerma van Voss.

Loopbaan

Heerma van Voss doorliep het Vossius Gymnasium in Amsterdam-Zuid. Van 2004 tot 2005 woonde hij in Italië. In 2009 bundelden Heerma van Voss en Daniël van der Meer hun in De Groene Amsterdammer gepubliceerde interviewreeks De Kloof. In 2010 ve…Lees verder op Wikipedia