Boek Nederlands

De brieven van Mia

Astrid Sy (auteur)
+1
De brieven van Mia
×
De brieven van Mia De brieven van Mia

De brieven van Mia

Astrid Sy (auteur)
  • Vanaf 9-11 jaar
Laila (11) uit Syrië woont in een Nederlands asielzoekerscentrum. Via een schoolopdracht ontmoet ze meneer Cohen, een norse oude man. Op zijn zolder vindt ze brieven uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
De brieven van Mia
Auteur
Astrid Sy
Taal
Nederlands
Editie
Vierde, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Rose Stories, 2020
223 p.
Aantekening
Publicatie in samenwerking met Oxfam Novib
ISBN
9789083002897 (hardback)

Besprekingen

Laila, een 11-jarig Syrisch meisje, woont in een Nederlands asielzoekerscentrum. Via een opdracht voor school vindt ze op de zolder van een oude man de correspondentie van twee Joodse geliefden die elkaar uit het oog verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Intrigerend, goed onderbouwd jeugdboek dat via een spannende verhaallijn met een zoektocht naar de verdwenen Mia, de overeenkomsten en verschillen toont tussen de vluchtende Joden destijds en de vluchtelingen uit landen als Syrië anno nu. Aangrijpend is de ontluikende vriendschap tussen het opstandige jonge meisje en de norse, hoogbejaarde Joodse man. Vele identificatiemogelijkheden, doordat gedachten en gevoelens toegankelijk en gedetailleerd zijn verwoord, vaak op basis van zintuiglijke waarnemingen. Beeldende schrijfstijl; moeilijkere begrippen worden uitgelegd. Er is gewerkt met de tegenwoordige tijdsvorm en dialogen. Prettig leesbaar lettertype en een mooie ruime bladspiegel. De tekst wordt rechts niet uitgelijnd, wat de leesb…Lees verder

Over Astrid Sy

Astrid Sy (Leiden, 1987) is een Nederlands historica en schrijfster. Ze is sinds januari 2020 tv-presentatrice van Andere Tijden, een geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO.

Persoonlijk

Sy werd geboren uit de relatie van een Fins-Zweedse moeder en een Senegalese vader, maar is opgevoed door haar moeder en Nederlandse vader. Uit de relatie met haar vriend heeft ze in 2017 een zoon gekregen.

Opleiding en werk

Na haar middelbare school studeerde Sy geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam waarbij ze zich toelegde op de Middeleeuwen. In de loop van de tijd is ze zich meer en meer gaan richten op de Europees-Joodse geschiedenis sedert het begin van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig werkt ze onder andere voor de Anne Frank Stichting en is ze betrokken bij het nog te realiseren Nationaal Holocaust Museum. Vanaf januari 2020 is ze vaste presentatrice van Andere …Lees verder op Wikipedia