Boek
Nederlands

Ridder zonder kasteel

Arend van Dam (auteur), Ivan & Ilia (illustrator)
+1
Ridder zonder kasteel
×
Ridder zonder kasteel Ridder zonder kasteel
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Aleida woont op kasteel Hoensbroek. Op een dag pikt haar oom de helft van het kasteel in. Haar vader en oom krijgen hier ruzie over. Aleida en haar neef Otto proberen de ruzie op te lossen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Ridders
Leesniveau
AVI 7, AVI E5, AVI 8, AVI M6
Titel
Ridder zonder kasteel
Auteur
Arend van Dam 1953-
Illustrator
Ivan & Ilia
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2023
77 p. : ill.
ISBN
9789025886042 (hardback)

Besprekingen

Ridder Nicolaas is de ridder die in de middeleeuwen samen met dochter Aleida en de rest van zijn gezin kasteel Hoensbroek bewoont. Op een dag verandert deze situatie: zijn broer, ridder Johan, neemt een deel van het kasteel in beslag om er met zijn gezin te gaan wonen. Hij vindt dat hij daar, gezien het vaderlijk testament, recht op heeft. Vanaf dat moment is er ruzie in het kasteel, ruzie tussen de ridderbroers en moeten zelfs de hertog van Brabant en landvoogdes Maria van Hongarije erbij betrokken worden om tot een minnelijke schikking te komen. Gelukkig kunnen de kinderen van beide broers het goed met elkaar vinden. Deel uit de serie 'Beleef het zelf'. Het vlot vertelde, spannende verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De feiten van deze ware gebeurtenissen staan als geschiedkundige achtergrondinformatie vermeld in dit voorbeeldig vormgegeven boek. De tekst wordt afgewisseld met toepasselijke zwart-witillustraties (inkt-ecoline) en het boek besluit met informatie over kasteel…Lees verder

Over Arend van Dam

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Arend van Dam (Maassluis, 24 juni 1953) is een Nederlandse schrijver. Hij is vooral bekend vanwege zijn kinderboeken.

Biografie

Voordat Van Dam schrijver werd deed hij een opleiding maatschappelijk werker aan de Sociale Academie in Baarn. Na zijn slagen werkte hij bij de drugshulpverlening in Utrecht, en later werkte hij in gevangenissen.

Lange tijd woonde Van Dam in Veenendaal, daarna een tijd in Harlingen, en tegenwoordig in Breda.

Hij begon pas met schrijven toen hij op zijn 28e vader werd. Zijn eerste boek Een beetje zwanger uit 1983 was bedoeld als handleiding voor vaders. Dit was meteen een groot succes, het boek wordt nog altijd goed verkocht. Door het plezier in het schrijven en zijn succes zorgde ervoor dat er niet veel later meer boeken volgde.

In 1989 verscheen het eerste kinderboek van zijn hand, Oliebollen en Vuurwerk, nadien verschenen een hele hoop kinderboeken en sindsdien is hi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties