Boek
Nederlands

De trotse bedelaars : roman

Albert Cossery (auteur), Rosalie Siblesz (vertaler), Roger Grenier (inleider)
Een vroegere docent die uit eigen keuze bedelaar is geworden, overtuigt door zijn levenswijze een rechercheur van de waarde van een bestaan onder levenslustige trotse armen.
Titel
De trotse bedelaars : roman
Auteur
Albert Cossery 1913-2008
Vertaler
Rosalie Siblesz
Inleider
Roger Grenier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Mendiants et orgueilleux
Editie
Geactualiseerde heruitgave
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2021
283 p.
ISBN
9789491921872 (hardback)

Besprekingen

Luiheid als levenskunst

De trotse bedelaars is de bekendste roman van de Frans-Egyptische schrijver Albert Cossery, die luiheid tot levenskunst verhief. De Nederlandse vertaling van zijn meesterwerk is zopas heruitgegeven.

Wat brood en wat hasj, meer heeft een mens niet nodig in het leven, schrijft Albert ­Cossery (1913-2008) in De trotse bedelaars. De Frans-Egyptische schrijver gaf geen zier om materiële bezittingen en verhief luiheid tot een ware levenskunst. De 'Voltaire van de Nijl', zoals zijn bijnaam luidde, was geboren in Caïro, maar verkaste na de Tweede Wereldoorlog naar Parijs. Daar zou hij de rest van zijn leven een piepkleine hotelkamer betrekken in het mythische La Louisiane, waar existentialisten en jazzlegendes kind aan huis waren. 's Nachts maakte hij met Albert Camus en co het nachtleven onveilig, overdag flaneerde hij over de boulevards en tussen de bedrijven door zette hij af en toe een zin op papier. Geen wonder dat hij in meer dan zestig jaar tijd amper zeven romans, een dichtbundel en een verzameling novellen bij elkaar wist te schrijven. De trotse bedelaars, zijn bekendste roman, wordt doorgaans als zijn meesterwerk beschouwd. Het boek dateert uit 1955 en verschee…Lees verder

Deze vierde roman van de Franse schrijver Albert Cossery (1913-2008) verscheen oorspronkelijk in 1955 en werd voor het eerst in het Nederlands vertaald in 1987. Uitgeverij Jurgen Maas heeft nu een geactualiseerde vertaling op de markt gebracht. Cossery is een meesterlijk verteller, in deze roman volgt hij verschillende figuren die aan de rafelranden van de maatschappij de eindjes aan elkaar proberen te knopen. Ze drinken thee in theehuizen, dwalen door de stad, slapen in armoedige kamers op kranten en een bordeelbezoek hoort er ook af en toe bij. Hoewel het leven uitzichtloos is, is het verre van gecompliceerd en stralen deze bedelaars een soort innerlijke trots uit. Toch gebeurt er iets wat de levens van de drie hoofdpersonen en vrienden in de war schopt: de aan lager wal geraakte intellectueel Gohar vermoordt in een vlaag van verstandsverbijstering een jonge prostituee. Een bazige politieagent moet de moord oplossen en mengt zich zo in het leven van drie armoedzaaiers. Cossery’s lev…Lees verder

Over Albert Cossery

Albert Cossery (Caïro, 3 november 1913 - Parijs, 22 juni 2008) was een Frans auteur van Egyptische nationaliteit, die naar Frankrijk was uitgeweken.

Levensloop

Cossery werd geboren in een familie van kleine burgerij, afkomstig uit Damietta. Zijn vader was Grieks-orthodox, afkomstig uit het dorp El Quseir, dicht bij Homs, in Syrië. Hij had de familienaam vereenvoudigd tot Cossery.

Hij liep school in het college van de Frères de la Salle in Daher, en in 1926, in het Lycée français van Bab al-Louq. Vanaf de leeftijd van 10 jaar begon hij romans en gedichten te schrijven.

Vanaf 1938, nam hij in Caïro deel aan de activiteiten van Art et liberté, ontstaan onder impuls van Georges Henein, een groepje van surrealistische strekking en die zich kantte tegen de veroordeling van de hedendaagse kunst door de nazi's. Naar aanleiding van een reis in de Verenigde Staten maakte hij kennis met Henry Miller die hem hielp om i…Lees verder op Wikipedia